یادداشتهای یک اطلاع رسان

وب نوشت های زهره نیکخواه دانشجوی کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی درباره کتابداری و اطلاع رسانی

یادداشتهای یک اطلاع رسان

وب نوشت های زهره نیکخواه دانشجوی کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی درباره کتابداری و اطلاع رسانی

انتخاب رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی

علی اکبر اشعری مشاور فرهنگی رییس جمهور و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی شد
محمود احمدی نژاد رییس جمهور در حکمی علی اکبر اشعری را به عنوان مشاور فرهنگی رییس جمهور و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد
و خبر دوم اینکه کتابشناسی جامع نسخ خطی ایران منتشر می شود .متن کامل این دو خبر را از اینجا و اینجا بخوانید .

2 کتاب ایرانی در فهرست 40 اثر برجسته 2005 جهان

2 اثر حسی - لمسی ایرانی که از سوی شورای کتاب کودک به مرکز اسناد و کتاب برای کودکان و نوجوانان معلول دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان IBBY معرفی شده بود ، در فهرست 40 اثر برجسته جهان در سال 2005 قرار گرفت. به گزارش ایسنا ، شورای کتاب کودک که در سال 1380 میزبان نمایشگاه بسیاری از کتابهای برگزیده برای کودکان معلول سال 2001 بود ، 2 اثر پارچه ای - لمسی را در زمینه کتابهای ویژه کودکان نابینا ، با عنوان مجموعه "تو که ماه بلند آسمونی" برگرفته از یک شعر عامیانه ، کار فریبا کیهانی و داستان عامیانه "کدو قلقله زن" را با تصویرگری کوکب طاهباز ، در فهرست 40 اثر برجسته جهان در سال 2005 ثبت کرد.

حسن انوشه برای تدوین دانشنامه آریانا به افغانستان می رود

حسن انوشه برای همکاری در تدوین دانشنامه آریانا به افغانستان دعوت شده است و در آینده نزدیک به آن کشور سفر خواهد کرد.
سرپرست دانشنامه ادب فارسی گفت : بنیادی در افغانستان تاسیس شده است که تصمیم دارد دانشنامه 6 جلدی آریانا را با ویرایش جدید ، تجدید چاپ کند. وی افزود: این دانشنامه که تنهاترین دانشنامه دوره معاصر تاریخ افغانستان است و 50 سال قدمت دارد ، با مشکلات بسیاری روبه روست.
مثلا نصف این کتاب یعنی 3 جلد اول فقط به حرف الف اختصاص دارد و جلد ششم که کم حجم ترین مجلد این مجموعه محسوب می شود به حرف ص تا ی می پردازد. وی سپس به پیشینه دانشنامه نویسی در افغانستان اشاره کرد و گفت : پیشینه دانشنامه نویسی در افغانستان جدا از پیشینه دانشنامه نویسی در ایران نیست.
افغان ها و ایرانیان از گذشته تا اواسط پادشاهی ناصرالدین شاه ، ملت واحدی بودند. بنابراین سرگذشت یکسانی داشته اند و هرچه در زمینه دانشنامه نویسی نوشته شده ، متعلق به 2 ملت است.
انوشه با بیان این که یک جلد از دانشنامه ادب فارسی به افغانستان اختصاص دارد ، به فارس گفت : من از ابتدا نسبت به افغانستان توجه ویژه ای داشتم و زمان طالبان نیز که دسترسی به منابع تقریبا غیرممکن بود ، با تلاش بسیاری در زمینه ادبیات افغانستان پژوهش های گسترده ای انجام دادم. اکنون نیز بسیار علاقه مندم به فرهنگ و سنت افغانستان کمک کنم زیرا خدمت به افغانستان ، خدمت به ایران است.

ناشر فراوان و خواننده ای که نیست


حوزه پرچالش نشر کتاب در ایران آنقدر مساله دارد که با احتساب مسائل روزانه که به آن تحمیل می شود ، درگیر کوهی از مشکلات است که شمار زیادی خودخواسته و برخی دیگر ، برخواسته از شرایط جامعه بوده است. درونگرایی و سر به گریبان فرو بردن ناشران ایرانی از یکسو و فرار از تلاش جمعی برای رسیدن به اعتبار جهانی از سوی دیگر ، جنبه خودخواسته مشکلات این قشر را نمایان کرده است و این در کنار مشکلاتی چون توسعه کمی برای رسیدن به توسعه کیفی به عنوان مسائل برخواسته از شرایط جامعه ، نشر ما را همواره در حال در جا زدن و حتی گاهی عقبگرد نشان داده است.افزایش شمار ناشران که حالا مورد انتقاد برخی از فعالان این حوزه قرار گرفته اند ازجمله مسائل برخواسته از شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی ماست.در شرایطی که همه مسوولان به فکر توسعه کمی برای رسیدن به سطحی بودند که بتوان از دل آن توسعه کیفی را بیرون کشید، نزدیک به 8هزار پروانه برای کسانی صادر شد که قرار بود در کنار همه مسائل اقتصادی نشر، به آن به عنوان یک حوزه مهم ملی و بین المللی بنگرند. اما حالا چیزی که قرار بود نعمت باشد، نقمت شده و بلاساز. در این شرایط همه سرمایه های دولتی صرف کسانی می شود که به همه چیز فکر می کنند، جز نشر کتاب.ناشران حرفه ای که تغییر مسیر یارانه های دولتی به سمت مصرف کننده را چاره ساز مشکل امروز می دانند، از بی سابقه بودن هجوم مردم برای گرفتن امتیاز نشر انگشت حیرت به دهان می برند. بهائالدین خرمشاهی به خبرگزاری مهر گفته است : وقتی در جامعه ما تنها چند هزار خواننده کتاب داریم ، وجود بیش از 8هزار ناشر پدیده ای متناقض جلوه می نماید. او که مدیر نشر فرزان نیز هست ، علاقه نداشتن مردم به مطالعه کتاب و همچنین تمایل گسترده برای چاپ کتاب را از دیگر نشانه های این تناقض عنوان کرده است.مدیر نشر پیام آزادی نیز وجود این تعداد ناشر را در دنیا بی سابقه دانسته است.محمدرضا جاسبی با مقایسه ناشران ایرانی و امریکایی از منظر میزان فعالیت گفته است : ناشران امریکایی سالانه 10هزار عنوان کتاب منتشر می کنند در حالی که براساس محاسبات وزارت ارشاد ، ما فقط 56ناشر حرفه ای داریم که بیش از یکصد عنوان کتاب در سال تولید می کنند. یک ناشر شهرستانی هم تمرکز ناشران کشور در تهران را عامل این مشکل دانسته و گفته است : در تهران چند هزار ناشر وجود دارد در حالی که در بسیاری از شهرستان ها یا اصلا ناشری وجود ندارد و یا به یک ناشر بسنده کرده اند. اگرچه نظر بسیاری دیگر از ناشران حرفه ای کشور نیز گفته های ناشران حاضر را تایید می کند، اما ساختار اجرایی دولتی این موانع را باعث شده است و در شرایط حاضر شاید لازم باشد تا بسیاری از دستورالعمل ها ، آیین نامه ها و حتی قوانین این حوزه مورد بازنگری دقیق قرار گیرد. شاید شرایط امروز جامعه ما برای توسعه کمی دیگر حرفی نداشته باشد و توجه کیفی به مسائلی چون نشر حرفه ای و تولید کتاب برای جهان و منطقه اولویتی اساسی تر باشد. (نویسنده : غلامرضا معصومی )

 

لینک :

هشت سال دفاع مقدس از دیدگاه شیز

مایکروسافت 30 ساله شد

دو مجموعه شعر از اشعار منتشرنشده مشیری